Ozdabiamy torty: Pralinki, draże i posypka

Ozdabiamy torty: Pralinki, draże i posypka

Tort to jedno z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejsze ciasto, które dość często pojawia się na naszych stolach w związku z różnymi okazjami. Najczęściej są to oczywiście urodziny, ale nie tylko, bo równie dobrze tort może wiązać się z awansem, zaręczynami, czy szeregiem innych okazji, które należy świętować.

Obecnie bardzo często takie torty zamawiamy w cukierniach, co oczywiście nie jest złym pomysłem. Mimo wszystko na pewno nie należy odchodzić od pomysłu stworzenia go osobiście. Tym bardziej że dziś nie powinno być z tym większego problemu, bo dostępnych jest mnóstwo przepisów, dzięki którym upieczenie samego tortu nie będzie wielkim wyzwaniem. Problemy pojawić się mogą dopiero z jego dekoracją, a „solą” tego ciasta jest przecież nie tylko jego smak, ale także wygląd, który musi je wyróżniać pośród innych wypieków. Jeśli interesuje cię prosta dekoracja tortu artykułami dekoracyjnymi, zapraszamy do poniższej lektury.

Kulki lub pralinki czekoladowe

Najłatwiej jest taki tort posmarować grubą masą kremu czekoladowego lub orzechowego i przymocować do niego kulki czekoladowe. Zauważ, że nie musisz tu układać całych kulek. Równie dobrze możesz je przekroić na pół, co na pewno sprawi, że będą się one lepiej trzymać całości. Alternatywą dla waflowych kulek są oczywiście pralinki, z którymi postępujemy podobnie. Jeśli natomiast obawiasz się o konstrukcję, do dekoracji użyj większych kulek. Wówczas będzie ich mniej oraz będą one lepiej przymocowane do powierzchni tortu.

Kolorowe draże

Nie najgorszym pomysłem przy dekoracji tortów jest oczywiście użycie kolorowych draży. Potrzebować do tego będziemy kilku opakowań draży M&M lub Smarties, choć równie dobrze możesz skorzystać ze znacznie tańszych zamienników. Przed pracą otwórz wszystkie opakowania i podziel draże ze względu na kolor. Ponadto zastanów się nad tym, jak chcesz je układać. Możliwości jest wiele, Mogą być to kółka, spirale, napisy, a nawet proste rysunki. Pamiętaj tylko, że przed ich ułożeniem powierzchnię tortu nasmaruj jasnym kremem.

Cukrowa posypka

Najprostszą dekoracją jest natomiast cukrowa posypka, którą posypujemy powierzchnię tortu po uprzednim posmarowaniu go kremem, lukrem plastycznym lub białą czekoladą. Problemem w tym przypadku jest ilość takiej posypki. Jeśli nie chcemy, aby tort wyglądał na niedokończony, musimy zaopatrzyć się w kilka większych opakowań tego produktu.

2 Komentarzy

  1. Agnieszka

    Ze swojego doświadczenie wiem, że torty ozdobione drażami wyglądają naprawdę pięknie. Warto jest się na taką dekorację zdecydować.

  2. Ilona

    Dekoracja posypką to chyba najłatwiejsze co może być. Według mnie niezbyt nadaje się ona do tortów, a przynajmniej nie jako cała dekoracja. Bardziej widzę ją na zwykłym cieście.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *